Onze feestelijke labne


 

Vaak inspireren traditionele recepten ons tot nieuwe variaties, en we voelen ons dan niet belemmerd door kookdogma’s. Zoals labne hoort met olijfolie. Labne is trouwens uitgelekte dikke yoghurt met zout, die door de paar uur uitlekken een soort romig frisse yoghurtkaas wordt. Veel gegeten in het Midden-Oosten. In Libanon eten ze het wel heel veel: ‘Loubnan’ (Libanon in het Arabisch) komt van laban (yoghurt), het land van de yoghurt! Ook weer verwijzend naar de besneeuwde bergtoppen. In Israel kregen we Eyal Shani’s labne met uitgeknepen rijpe tomaat en fijngesneden groene peper. Wij hebben er dit keer in plaats van de tomaat anijszaadjes en een beetje sumak en wat extra olijfolie overheen gestrooid en gesprenkeld. Maar de combinatie tomaatzaadjes en anijszaadjes, groene peper en olijfolie is ook heel erg lekker.  Zo is de gewone labne een mezze an sich geworden, die je met wat flatbread of ander brood eet. Echt…..verrukkelijk!